Menu Sluiten

Familieopstellingen

Een familieopstelling is een zeer verhelderende en effectieve methode om inzicht te krijgen in onbewuste patronen en dynamieken. De term familieopstelling geeft eigenlijk een verkeerd beeld. Een opstelling kan betrekking hebben op een familiekwestie, maar dat hoeft zeker niet. Eigenlijk kan iedere vraag worden gebruikt in een opstelling. De opstelling zorgt ervoor dat de onderliggende dynamiek zichtbaar wordt gemaakt.

Onzichtbare patronen zijn moeilijk (of misschien wel niet) te doorbreken, ze gebeuren immers onbewust. Door de onderliggende patronen of dynamieken zichtbaar te maken, komt er bewustzijn op het onderwerp en kun je bewust keuzes maken, dingen veranderen en helen.

Wat er uit een familieopstelling komt valt vooraf nooit te voorspellen, maar dat het een helende beweging teweeg brengt is overduidelijk.

In mijn praktijk werk ik met individuele familieopstellingen. Dit houdt in dat ik geen gebruik maken van representanten, maar met andere middelen vorm geef aan de opstelling. Meestal maak ik hierbij gebruik van vloertegels. Bij opstellingen met kinderen maak ik vaak gebruik van playmobil-poppetjes